Faápolás

Szeretnénk segítségetekre lenni abban, miként tudjátok az otthonotokban fellelhető fából készült használati eszközök élettartamát meghosszabbítani. Összeállítottunk számotokra egy rövid tájékoztató anyagot néhány követendő használati- és ápolási instrukcióval, melyek betartása mellett sokáig élvezhetitek kedvenc portékátok társaságát. 

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

  • A fából készült termékek nem szívelik, ha a mosogatótálcában áztatjuk őket, mosogatógéppel pedig nem kompatibilisek! Könnyen megszívják magukat vízzel, a fa rostjai pedig nem képesek a teljes kiszáradásra. Ennek következménye lehet a portéka gombásodása, penészedése és akár teljes tönkremenetele is.
  • Ne légy rest használat után langyos folyó vízzel elmosni, majd szárazra törölni az adott darabot. Ha teheted, ne használj zsíroldó tisztítószert az elmosásukhoz.
  • Friss olajozást követően lehetőség szerint ne fogyassz folyékony ételt belőlük, illetve ez idő alatt csak nedves ruhával, szivaccsal tisztítsd őket.
  • A fa portékák igénybevételtől függően félévente ápoló olajozásra vágynak. 

Minden Borbolya termék elkészülését követően gondos felületkezelésen esik át, mely kizárólag Belinka élelmiszer-és környezetbarát olajjal történik! 

A Belinka Oil Food Contact olaj finomított növényi és ásványi olaj alapú bio impregnálószer hozzáadott aromás olajokkal, mely étellel érintkező fafelületek védelmére és ápolására használható. Az egészségre ártalmatlan, és környezetbarát termék.

AZ OLAJOZÁS LÉPÉSEI: 

A FA TULAJDONSÁGAI: 

A faanyag nedvszívó, vagyis higroszkópos anyag. A környezet nedvességtartalmától függően képes vizet felvenni és ettől megdagadni, vagy éppen száradni és zsugorodni, mivel a fa nedvességtartalma és a levegő relatív páratartalma mindig igyekszik egyensúlyba kerülni. A fa különböző részei különböző mértékben veszítik el a nedvességüket, ezért a fa görbül, vetemedik. A száradás diffúzió útján belülről kifelé megy végbe. Mivel a fa sejtjei, edényei hosszirányban helyezkednek el, a száradás is ebben az irányban történik.

Száradást befolyásoló tényezők:

  • a levegő relatív páratartalma (minél kisebb a relatív páratartalom, annál intenzívebb a száradás)
  • a levegő hőmérséklete (nagyobb hőmérséklet mellett, több vízpárát vesz fel a levegő, fokozódik a száradás)
  • a levegő mozgása (légcsere miatt csökken a relatív páratartalom, nő a száradás sebessége)

A száradás a fa különböző részein egyenlőtlen, a fa alakja a víz felvétele, és a víz leadása során változik. A méretváltozás irányonként változó, húrirányban a legnagyobb, rostirányban csekély.
A fa a tömörségében rejlő különbség miatt sosem egyformán zsugorodik, illetve tágul. Ezért, illetve később a hőmérsékleti különbségek miatt látható repedések keletkezhetnek rajta.